Dok je sportska sezona još uvijek na godišnjem a sve oči, barem kada je riječ o lokalnim sportskim scenama, uprte u malonogometne turnire, Teniski klub Elliptic ne odmara.

Naime, prošla su nepuna dva mjeseca od teniskog turnira "Sarajevski kiseljak open", dojmovi se još zbrajaju, izvješća pišu, slažu ideje za narednu godinu...

Međutim, s obzirom da je ovo jedini međunarodni, renomirani sportski događaj u općini Kiseljak ali i šire, pažnja koju dobiva, pa i s ove vremenske distance, je itekako zaslužena.

Kada kažemo međunarodni, mislimo na razinu organizacije, kontinuitet trajanja, ugled na domaćoj i stranoj teniskoj sceni, sudionike iz doslovno cijelog svijeta, iznos nagradnog fonda ali i činjenicu da je ovo jedan od svega nekoliko ITF-ovih turnira u BiH. I sve ovo u jednoj maloj općini odnosno jednom od njenih predgrađa.

Ipak, moguće da je upravo ta činjenica da je turnir i mjesto na kojem se održava "skriveno od svijeta", buke, svih nepotrebnih distrakcija a opet po potrebi tako blizu i dostupno istima, pomogla da turnir bude tako pozitivno prihvaćen u teniskom svijetu. Jer, nerijetko igrači ali i suci, već godinama ističu upravo lokaciju terena, ali prije svega prijateljsku, skoro obiteljsku atmosferu koja dočega svakog od njih bez obzira odakle dođe ili koliko se zadrži.

 

No, gostoprimstvo na ovim prostorima nije nikad bilo upitno, ali sustavan rad, maksimalna posvećenost jednom projektu u cilju njegova kontinuiranog usavršavanja nažalost nije tako često. Uglavnom svjedočimo želji za brzom zaradom ili jednostavno održavanje neke ideje godinama bez obzira na kvalitet ili viziju napretka. Stoga kada kažemo da je teniski turnir "Sarajevski kiseljak open" jedini istinski međunarodni projekt ovih prostora, kažemo to s namjerom ne da umanjimo važnost drugih, nego da se ovom projektu da pažnja koju zaslužuje pogotovo s obzirom na činjenicu koliko on da konkretno cijelom Kiseljaku i lokalnoj zajednici.

No, pričati hvalospjeve o nečemu što je "naše" je lako i ne previše objektivno a ni značajno. No, kada tako nešto kaže odnosno potvrdi "službeno" lice, stvar je ipak drugačija.

Naime, nedavno je stiglo i službeno izvješće ITF-ovog supervizora koji je nadgledao održavanje turnira i to do najmanjih sitnica. Nadgledao ali i ocjenjivao s obzirom da povjerenje dato od strane Međunarodne teniske asocijacije za jednu godinu, znači nominalno da ćete u njihov kalendar ući i naredne sezone. Robertu Biletiću to pak uspijeva desetu godinu zaredom.

Ovogodišnji supervizor, međunarodni teniski sudac kojega svake godine imamo priliku gledati na terenima  Wimbledona, Roland Garrosa, Australian ili pak USA opena, najvišim je ocjenama ocijenio ovogodišnji turnir u Kiseljaku stoga je šteta da njegove riječi ostanu samo u birokratskim redovima teniskog svijeta. Jer, možda baš trud i potencijal koji je on vidio u ovom događaju, trud organizatora i podrška lokalne zajednice, budu motiv i za neke druge, buduće događaje.

Stoga, na ponos organizatorima, općinskom rukovodstvu koje turnir maksimalno podržava, institucijama, dobrom dijelu lokalne zajednice a posebno sponzorima, i na koncu svima nama, prenosimo dojmove spomenutog supervizora.

U narativnom dijelu Izvješća, prevedenom s engleskog jezika, između ostaloga stoje evidentirani svi medijski natpisi, novinski i tv prilozi te linkovi on-line objava.

Registrirao je i bilborde plakate, brošure, pozivnice za otvaranje i zatvaranje turnira te posebno pohvalio zabavu povodom otvorenja te svečanost zatvaranja.

Pohvalio je i intervjue na licu mjesta kao i nazočnost gledatelja na turniru, brendirane terene ali i nove, dizajnirane trofeje od stakla kao i samu prezentaciju trofeja te vrijedne nagrade za natjecatelje.

U sažetku odnosno zaključku stoji pak kako je vidljiva temeljita priprema  te vrijedna ulaganja u postrojenje.

„Visoko precizna i profesionalna organizacija koja pokriva sva područja.

Medijska pokrivenost događaja i promocije bila je kao na događajima više razine.

Izvrsna postavka za pojedinačnu završnu i trofejnu prezentaciju, uključujući mažoretkinje, sponzore, djecu i dužnosnike. Skupi sportski sat Festina kao poklon pobjedniku. Medicinsko osoblje, osoblje za održavanje terena, osoblje restorana, osoblje u baru izvrsno su obavljali posao. Osposobljavanje za djecu skupljače loptica održano u petak a djeca odjevena u klupske majice.

20.izdanje turnira Sarajevski Kiseljak open, prvi put s novčanom nagradom od 25.000 dolara, organiziran je na najvišoj mogućoj razini. Podržan dugoročnim i predanim sponzorima, TK Elliptic je organizirao događaj u prepoznatljivoj i visoko cijenjenoj atmosferi. Mjesto održavanja je ponovno poboljšano.

Direktor turnira Robert Biletić i njegovo malo, ali predano osoblje Kluba, napravili su odličan posao u borbi protiv kontinuirane kiše, pokušavajući osposobiti terene za igru  čak i kada nitko nije vjerovao da će to biti moguće. Međutim, zajedno sa službenim osobljem su to svaki dan uspijevali. Konačno su (op.a. prema planu) u nedjelju odigrani finalni mečevi a tereni odnosno mjesto održavanja turnira je bilo impresivno.

TK Elliptic je i dalje najbolji i najprofesionalniji teniski klub u BiH. S daljnjim unutarnjim ulaganjima Klub će biti još atraktivniji iduće godine, stoji u Izvješću.

Da će turnir sljedeće godine biti još bolji ne sumnjamo ni najmanje a isti je samo dokaz i primjer kako i male sredine mogu i trebaju težiti izvrsnosti i iskoristiti ovakve projekte na opću dobrobit. Jer, kada bi se zbrojile sve konkretne blagodati, posebice one financijske po cijelu zajednicu, iznosi ne bi bili zanemarivi. A gdje je tek onaj  nematerijalni dio u vidu promocije potencijala, turističke ponude Kiseljaka i svih drugih aspekata koji ljudima sa strane mogu biti zanimljivi a nama iskoristivi. Neprocjenjivo!